Simptome Diabet
Manifestări specifice
Cauze și simptome diabet
Energia de care avem nevoie zilnic pentru a putea să ne desfășurăm activitațile o obținem prin alimentație. La început, mâncarea pe care o furnizăm organismului este transformată în glucoză, prin procesul de digestie. După acest moment, glucoza va ajunge în sânge unde trebuie sintetizată, cu ajutorul insulinei produsă de pancreas, pentru a fi transformată în energie. Acesta este contextul metabolic general în care apar toate aceste simptome diabet.
Când apare Diabetul
Problemele apar atunci când pancreasul nu mai produce insulina necesară acestui proces sau când organismul nu folosește eficient acest hormon (insulina). În aceste situații, glucoza nu mai este transformată în energie și se acumulează în organism într-o cantitate mai mare decât este necesar, favorizând declanșarea diabetului zaharat. Efectul direct este creșterea nivelului glicemiei, adică a cantității de glucoză din sânge, peste limitele normale. În cele mai multe cazuri, diabetul este diagnosticat destul de târziu, pentru că nu se cunosc suficient de bine simptomele diabetului zaharat si de cele mai multe ori se trec foarte ușor cu vederea.
Simptome diabet-întrebări frecvente
Informează-te permanent !
Cele mai frecvente simptome diabet
-
Foamea si oboseala.
Aceste două simptome diabet sunt legate foarte mult între ele, pentru că apar din cauza imposibilității corpului de a transforma hrana în energie. Procesul de digestie transformă alimentele consumate în glucoză, iar apoi celulele folosesc această glucoză pentru a produce energie. În lipsa insulinei, pe care organismul unui diabetic nu o mai poate produce, celulele nu beneficiază de insulină si astfel glucoza nu mai poate fi transformata in energie. Persoana în cauză se simte mereu foarte obosită si flamândă.
-
Urinarea frecventă si setea excesivă.
În cazul unui organism bolnav de diabet, rinichii nu mai pot reduce nivelul glicemiei din sânge, cum ar fi normal. De aceea, ei produc mereu tot mai multă urină, încercând astfel să rezolve problema. Iar producerea de urină necesită consumarea a cât mai multe lichide, prin urmare persoanei în cauză îi va fi mai mereu foarte sete.
-
Vedere încețoșată.
În unele cazuri, pot sa apara probleme cu vederea. Cristalinul se poate umfla, suferă modificari, astfel încât persoana în cauză nu mai poate să vadă bine.
tipuri de diabet
Există trei tipuri de diabet:
- Diabetul de tip 1 : Organismul nu mai produce insulină. Acest tip de diabet se mai numește și diabet zaharat insulino-dependent, diabet juvenil sau diabet zaharat precoce. Se poate dezvolta la orice vârstă, deși apare adesea în timpul copilăriei sau adolescenței.
- Diabetul de tip 2 : Organismul produce insulină, însă nu suficientă pentru funcționarea corectă a organismului. În unele cazuri, celulele din organism deși au la dispoziție insulină, totuș nu mai reacționează la aceasta (apare o rezistență la insulină). Aproximativ 90% cazurile de diabet la nivel mondial sunt de acest tip. Este mai frecvent la persoanele de peste 40 de ani.
- Diabet gestațional : Acest tip de diabet afectează femeile în timpul sarcinii.
simptome diabet tip 1
- Pierdere în greutate neintenționată. – Organismul nu mai poate transforma hrana în energie și atunci începe să consume din grăsime și din masa musculară.
- Greață și vomă. – la un persoană diabetică, organismul se hranește mai mult din lipide (grăsimi), pe care le pot asimila fără să aibă nevoie de insulină. Acest consum excesiv de lipide duce la formarea de corpi cetonici. Acești compuși toxici ce pătrund în sânge provoacă o gravă complicație a diabetului – cetoacidoza. Această afecțiune se manifestă prin greață și vomă.
simptome diabet tip 2
- senzatie frecventă de sete;
- urinare frecventă și abundentă;
- vedere încețoșată;
- stare de iritabilitate;
- furnicături sau amorțeală la mâini sau picioare;
- stări de oboseală;
- răni care se vindecă cu dificultate;
- infecții fungice (picioare, gura, unghii) care apar frecvent;
Factorii de risc pentru diabetul de tip 2
-
Greutate.
Obezitatea este cel mai important factor de risc pentru diabetul de tip 2. Cu cat esti mai supraponderal, cu atât este mai rezistent corpul tău la insulină. Discută cu medicul diabetolog pr care l-ai ales. O dietă sănătoasă, cu conținut scăzut de grăsimi și un exercițiu fizic regulat, te poate ajuta să slăbești treptat și să-ți menții greutatea.
-
Vârsta.
Riscul de diabet de tip 2 crește odată cu vărsta, mai ales după ce ai implinit 45 de ani.
-
Istoricul familial.
Este important ca medicul tău diabetolog să știe dacă diabetul sau a fost depistat și la alte persoane din familia ta. Riscul de diabet este mai mare daca mama, tatăl, fratele sau alte rude apropiate au diabet. Amintește-ți să-i spui medicului tău dacă cineva din familia ta suferă de diabet.
-
Sarcina.
Diabetul gestational este un fel de diabet care apare numai în timpul sarcinii. Diabetul gestational dispare de obicei după sarcină. Cu toate aceastea aproximativ jumatate dintre femeile care au avut diabet gestational sunt diagnosticate cu diabet zaharat tip 2 în termen de 15 ani. Chiar daca nu au avut diabet gestational, femeile care dau nastere bebelușilor care cântăresc 4 kilograme sau mai mult, sunt mai susceptibile să dezvolte diabet de tip 2 mai târziu în viață.
-
Sindromul ovarului polichistic.
Afecțiune ce apare atunci cand dezechilibrul nivelului de hormoni din corpul unei femei determină formarea de chisturi pe ovare. Femeile care au sindromul ovarului polichistic prezinta un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
-
Fumatul si alcoolul.
Consumul de alcool si tutun poate crește riscul de diabet de tip 2. Ar trebui să renunți la fumat cât mai curand posibil. O porție de alcool pe zi, în timpul mesei, nu provoaca daune mari. O porție inseamnând un pahar mic de vin !! Cu cât consumi mai puțin alcool, cu atât mai bine.
eliminare simptome diabet si analize specifice
- verificarea glicemiei si comparația cu ultima analiză.
- verificarea tensiunii arteriale și începerea sau ajustarea tratamentului în cazul în care tensiunea arterială este mare. Daunele produse de diabet vaselor de sânge pot duce la hipertensiune arterială, ceea ce poate cauza probleme cardiace grave și accidente vasculare cerebrale.
- hemoglobina glicozilată. Această analiză de sânge arată cât de constant a fost nivelul glicemiei în timp și poate spune dacă ai respectat sau nu regimul alimentar recomandat.
- vizite regulate la medicul diabetolog si controale specifice pentru a revizui planul nutrițional, lista de alimente recomandate sau pentru ajustarea nivelului de activitate fizică necesară.
Oferim consultații și rețete gratuite de diabet în baza unui bilet de trimitere și a calității dumneavoastă de asigurat în sistemul de sănătate din România. Verifică aici dacă ești asigurat.
Obiectivele noastre principale sunt:
![evaluare factori de risc simtome diabet](https://naturaldiet.ro/wp-content/uploads/2020/06/risk.png)
Evaluarea precoce
Evaluarea precoce a tuturor factorilor de risc (dislipidemie, hiperuricemie, hipertensiune arterială, obezitate, predispoziție genetică, etc.) și corectarea acestora
Gestionarea corectă
Gestionarea corectă pacienților deja diagnosticați cu diabet zaharat tip 1 si 2 prin oferirea unor diete personalizate , adaptate programului de viață , un tratament specific gândit strict individual precum și monitorizarea periodică a eficacității acestui tratament.
![simtome diabet la femeile insarcinate](https://naturaldiet.ro/wp-content/uploads/2020/06/gravida.jpg)
Evaluarea femeilor însărcinate
Evaluarea femeilor însărcinate în săptămânile 24-28 de sarcină sau de la debut și diagnosticarea și echilibrarea diabetului gestațional
Programul nostru :
Luni : de la ora 09.00-20.00
Marti : de la ora 11.00-20.00
Miercuri: de la ora 08.00-16.00
Joi: de la ora 08.00-16.00
Vineri: de la ora 08.00-13.00
Sâmbătă și Duminică – Închis