Semintele de chia pot fi numite, fara indoiala, superalimente.

   Aduc numai beneficii pretioase organismului odata introduse in alimentatia cotidiana.

   Quercitina,unul din antioxidantii continuti de semintele de chia, este un antitumoral cunoscut, cu  proprietati antivirale si antiinflamatoare fiind  un bun protector al vaselor sanguine.

   Acidul clorogenic ,un alt antioxidant din semintele de chia , accelereaza metabolismul , inhiba aportul de glucoza in intestine (avand astfel efect hipoglicemiant) si are un puternic rol antitumoral, de asemenea.

   Aceste semintele abunda in acizi grasi omega 3 ,acizi esentiali in  functionarea creierului  precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare , precum infarctul miocardic sau accidentele vasculare.

   Semintele au un continut de peste 5 ori mai bogat in calciu decat laptele de vaca , astfel ca odata introduse in alimentatia noastra , acestea ne vor feri de osteoporoza si ne vor mentine inima sanatoasa.

   Sunt des folosite in diete de scadere ponderala intrucat induc satietatea dupa consumul unei cantitati mici de seminte. Folosite in acest scop, este bine sa fie consumate cu un pahar sau doua de apa.

   Orice persoana care doreste sa imbratiseze o dieta vegana sau vegetariana , trebuie sa foloseasca aceste seminte , ele reprezentand o sursa bogata de fier ,de vitamine B1,B2, B3 si bineinteleles de acizi omega 3.

   In cazul acestor seminte, nu este necesara prepararea termica , putandu-se folosi crude (in salate de exemplu) sau inmuiate 10 minute in putina apa, fresh-uri de fructe sau in iaurt. Cantitatea optima zilnica este in jur de 15-20 de grame.

   Sunt multe de discutat despre aceste mici seminte. Eu personal le consider o minune nutritionala la indemana oricui.