HOME       NUTRITIE       DIABET       FITOTERAPIE       SARCINA       ARTICOLE      TARIFE   CONTACT

 

HEMOGLOBINA GLICOZILATA - O ANALIZA ESENTIALA IN DIABET

 

Dr. Anca Bărbulescu | Medic primar diabet zaharat, boli metabolice şi de nutriţie

 

 

     Hemoglobina glicozilata este o analiza esentiala in diagnosticarea si tratarea diabetului zaharat, fiind considerata standardul de aur in urmarirei oricarui pacient cu diabet.
   Aceasta analiza reflecta  media tuturor glicemiilor in ultimile 3 luni, 50% din valoarea analizei fiind influentata de glicemiile din ultima luna. Analiza nu este concludenta in hemoglobinopatii,in anemia feripriva, iar medicul dumneavoastra diabetolog va tine cont de aceste lucruri.

  Dozarea HbA1c este convenabila pentru ca proba de sange  poate fi luata in orice moment al zilei, iar valoarea este relativ stabila la temperatura camerei. Astfel se mentine acuratetea rezultatului. Atunci cand va hotarati sa va faceti aceasta analiza, trebuie sa aveti in vedere ca laboratorul la care se lucreaza sa determine analiza dupa o metoda sigura si recunoscuta.Cea mai precisa metoda este aceea care combina  cromatografia lichida de inalta perfermanta cu spectrometria de masa.

   Valoarea normala analizei este intre 4.8-5.5%,la pacientii nediabetici.

   Daca valoarea analizei este intre 5.5-6%-riscul de evolutie catre diabet in 5 ani este de aproximativ 25%,dupa unele studii , iar daca  valoarea analizei este intre 6-6.4%-riscul de evolutie catre diabet in 5 ani este de aproximativ 25-50%.Ambele cazuri necesita luarea in evidenta unui medic diabetolog care va va indica modificari ale stilului de viata pentru ca evolutia acestui dezechilibru sa nu fie catre diabet. Este important sa mergeti la consulturi regulate la 3-6 luni la diabetolog pentru urmarirea evolutiei glicemiei.

   Daca valoarea analizei este mai mare sau egala cu 6.5%-se pune diagnosticul cert de diabet zaharat.

   In cazul pacientilor cu diabet zaharat care isi monitorizeaza glicemiile acasa este important de mentionat că această medie a glicemiilor de multe ori nu corespunde cu măsurătorile la domiciliu dacă, de exemplu, determinarea glicemiei se face doar dimineaţa ,media glicemiilor cuprinzand toate momentele zilei, inclusiv perioadele de dimineata,  seară, noapte sau cele de după mese.

  In cazul pacientilor cu diabet ,o valoare a hemogloginei glicozilata sub 7 % indica un echilibru glicemic bun, totusi nu se poate generaliza aceasta valoare pentru ca trebuie sa se tina cont de varsta pacientul,afectiunile asociate, aparitia complicatiilor diabetului, aparitia hipoglicemiilor.

 

 

  

 

 

 

SANATATE IN 2 CUVINTE

 

 

GOJI - 7 motive sa-l introduci rapid in dieta ta:

are un nivel foarte crescut de antioxidanti (intrece rodia si coacazele)

• contine multa vitamina C (de 400 de ori mai mare decat portocala)

imbunatateste semnificativ vederea (campion absolut in continutul de caroten)

• contine vitamine din grupul B si 18 aminoacizi, de aceea il recomand vegetarienilor

stimuleaza sistemul imunitar, are efect dovedit anticancerigen

imbunatateste functia sexuala si fertilitatea, conferind energie si stimuland libidoul

_________________________________

 

MARTURII

INTREBARI SI RASPUNSURI

_________________________________

 

link-uri catre site-uri partenere: 

www.indianherbal.ro

www.cabinetcardio.ro